• Suomeksi
  • In English
rohkea ote turvallisuuteen

Biometria ja kulunvalvonta FAQ

Ariki on kulunvalvonnan biometristen lisäratkaisujen johtava asiantuntija Suomessa. Kokosimme seitsemän kysymystä ja vastausta aiheesta kiinnostuneiden luettavaksi. 

1. Mitä biometrinen tunnistaminen on?

Henkilötunnistuksen menetelmä, jolla tarkoitetaan henkilön tunnistamista uniikkien fyysisten ominaisuuksien tai yksilöllisen käyttäytymismallin avulla

2. Milloin biometriikka on otettu käyttöön?

Biometriikkaa hyödynnetty jo yli 100 vuoden ajan esimerkiksi rikostutkimuksessa sormenjälkien avulla. Kasvo- ja puheentunnistuksen tutkimus alkoi 1960-luvulla. Menetelmät ja ohjelmistot alkoivat kehittyä voimakkaasti 1990 –luvulla.

3. Biometria ja kulunvalvonta. Missä ja ketkä sitä käyttävät?

Biometriikkaa hyödynnetään parhaiten kulunvalvonnan kriittisissä solmukohdissa. Operaattoreita ovat esimerkiksi viranomaiset, laitokset ja korkean turvatason yritykset. Käyttäjiä voivat olla esimerkiksi kaikki kulkuoikeuden saaneet henkilöt.

4. Miksi biometrista tunnistusta halutaan käyttää kulunvalvonnassa?

Biometrisella tunnistamisella tavoitellaan esimerkiksi turvallisuutta, helppokäyttöisyyttä, miellyttävää käyttökokemusta ja järjestelmäautomatisointia. Kulunvalvonnassa se voi tarkoittaa kulkijalle esimerkiksi vapautumista vaihtuvien salasanojen muistamisesta. 

5. Miten tarkka biometrinen ilmaisu voi olla esimerkiksi 3D-kasvojentunnistuksessa?

Kasvojentunnistuksen parhaat laitteet erottavat jopa identtiset kaksoset toisistaan.

6. Kustannukset? Onko biometria kulunvalvonnassa kallista?

Biometrisen tunnistamisen lisääminen olemassa olevaan kulunvalvontaan on kohtuuhintaista sekä investointina että käyttökustannuksiltaan. Uusimmat laitteet vaativat aikaisempaa vähemmän raskaita ja vaikeasti asennettavia rakenteita. Automatisoitu prosessi tuo usein  oheissäästöjä henkilöstö– ja kiinteistökustannuksissa. Teknologia tukee hyvin myös modulaarisesti vaiheistettua käyttöönottoa. 

7. Yksityisyydensuoja ja lainsäädäntö?

Biometrinen tunnistus perustuu henkilön tunnistamiseen uniikkien ominaisuuksien tai käyttäytymisen perusteella. Yritysturvallisuudessa on pelkästään biometrisen tunnistuksen käyttö harkittava tarkkaan. Käyttäjiltä on saatava suostumus tunnisteiden käyttöön. Samalla pitää huomioida henkilötietolain tiedon keräämiselle ja käytölle asettamat vaatimukset. 

Lisää kysymyksiä?

Onko sinulla oman organisaatiosi osalta mahdollisesti jatkokysymyksiä meille? Arikin asiantuntija palvelevat mielellään. Ota yhteyttä!